Wat is e-mail marketing?
In de jaren 90 is email marketing ontstaan. Vroeger kon je zonder toestemming van de persoon in kwestie hem of haar een e-mail sturen. Destijds kregen mensen een stuk minder mails en was de open rate vaak 99%. Dit betekent dat vrijwel iedereen die een mail ontving van een bedrijf, deze mail opende.
Een gouden tijd om e-mail te versturen en daarmee een relatie op te bouwen met potentiële klanten om vervolgens een aanbod te doen. Zoals je weet leven we nu in een hele andere tijd met een striktere wetgeving en bijbehorende regels. Je hebt nu toestemming nodig om mensen e-mail te versturen. Hoe krijg je toestemming?
Hoe haal je potentiële klanten binnen?
De kunst is om mensen te verleiden om zich in te schrijven voor jouw aanbod. Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die een eigen e-book of videocursus hebben. Er is dus een stuk meer concurrentie. Des te belangrijker is het om authentiek te zijn en echt waarde te leveren. Een weggever zonde waarde werkt niet meer, daar trappen mensen in. Misschien downloaden ze jouw weggever wel, maar vervolgens ben je de potentiële klant kwijt, omdat hij of zij afknapt op de inhoud. Maak dus een weggever (video, e-book, checklist etc.) met ontzettend veel waarde.
Het kijkgedrag voorspellen
Als jouw product of dienst voor iedereen beschikbaar is, maak je 9 van de 10 keer geen schijn van kans om te groeien en meer klanten en daarmee omzet te genereren. Daarom is het ontzettend belangrijk om jouw doelgroep in kaart te brengen. De volgende vragen opdracht kan je daarbij helpen.
Maak een klantenavatar
Een klant avatar is een uitgebreide beschrijving van de persona van een fictieve klant. Hieronder een voorbeeld van de klanten avatar van een makelaar.
Jan is 35 en is getrouwd met Barbara. Zij wonen in een rijtjeshuis in Rotterdam. Daar hebben ze net te weinig ruimte om lekker te kunnen leven, daarom zijn ze op zoek naar een wat groter huis. Ook hebben zij behoefte aan meer rust en zijn zij op zoek naar een natuurrijke omgeving. Zowel Jan als Barbara houden namelijk erg van wandelen en gaan graag de hort op om nieuwe plekken te ontdekken.
Bovenstaande tekst is een uitgebreide beschrijving van een potentiële klant. Doordat hier in kaart is gebracht wie de doelgroep is kun je hier makkelijk op inspelen in de e-mails die je schrijft. Je hebt een kapstok met verschillende onderwerpen waar je op in kunt spelen in de e-mails die je schrijft. Nu is het tijd voor de e-mail. Hoe schrijf je deze? Hoe zorg je ervoor dat je een relatie opbouwt met jouw potentiële klant?
De juiste kop
Iedereen krijgt tientallen mailtjes op een dag. Sommige zijn werkgerelateerd, andere van vrienden, helaas ontvangen mensen ook vaak spam. Mails van bedrijven die ze niet kennen of salesy mailtjes, waar mensen alleen maar iets proberen te verkopen zonder jou waarde te geven.
Mensen beslissen in een split second of zij een mail wel of niet openen. Het begint dus allemaal bij de kop van een e-mail. Zorg ervoor dat de e-mail uniek is, de lezer nieuwsgierig maakt en aanzet tot actie.
Ter inspiratie hieronder twee voorbeelden van e-mails die een makelaar zou kunnen sturen
- Zo bepaal je de ideale verkoopprijs voor jouw woning
- Eerst je huis verkopen of eerst een nieuw huis kopen?
Beide e-mails maken de lezer nieuwsgierig en zetten aan tot actie. Je wilt het antwoord weten want je hebt iets aan het antwoord. Het brengt je verder. Als je deze twee factoren combineert (nieuwsgierigheid en aanzet tot actie) dan schrijf je in no-time een goede titel voor jouw e-mail.
Storytelling (de bbq methode)
Nu is het tijd voor de e-mail zelf. Veel bedrijven sturen een informatieve e-mail, of een nieuwsbrief met een update over de gang van zaken binnen het bedrijf. Dit is zonde, want deze mails zijn vaak niet interessant, niet persoonlijk en niet waardevol. Sterker, dit soort mails worden vaak meteen verwijderd en de potentiële klant? Die zie je niet meer terug.
Het is de kunst om in de e-mail zo te praten met de lezer alsof je met een vriend of vriendin praat of iemand die je tegenkomt op een bbq. Praat met de lezer van mens tot mens. Stel vragen, lever waarde en zorg ervoor dat iemand beter wordt van het lezen van jouw mail, dat hij of zij tot nieuwe inzichten komt. Als de lezer blij wordt van jouw mail en meer wilt weten, dan heb je een goede e-mail geschreven.
De juiste formule en een goed aanbod (Hook, Story, Offer)
Oke, we hebben besproken hoe je jouw doelgroep in kaart kan brengen, hoe je een kop schrijft die tot actie aanzet en wat er in een e-mail moet staan. Maar de juiste volgorde, de formule die werkt hebben we nog niet besproken.
Wat nou als er een formule is die werkt? Een formule waarmee jij een relatie op kan bouwen, niet op een salesy manier kan verkopen, maar mensen blij maken met jouw tips en e-mails zodat zij staan te springen om meer content van jou te zien en jouw product of dienst te kopen.
Die formule is er gewoon en wordt door miljoenen mensen gebruikt om leuke relaties op te bouwen met potentiële klanten en hen ‘fans’ te maken. Ambassadeurs van jouw bedrijf die staan te springen om klant te worden bij jou en nadat zij klant zijn geworden aan hun hele omgeving vertelt hoe fijn het met jou werken is.
Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de Hook, Story, Offer methode toe te passen. Wat is dit precies? Zie deze drie woorden als de rode draad in jouw e-mail.
Je schrijft een dus een ‘hook’. Een zin of alinea die de lezer nieuwsgierig maakt. Je kunt hiervoor een metafoor gebruiken een zin met een tegenstelling zoals: Met deze vreselijke fout was ik achteraf zo blij. Deze zin zet aan tot actie, het maakt de lezer nieuwsgierig.
Nu is het tijd om de lezer mee te nemen in een verhaal. Maak het levendig, maak het echt en maak het vooral waardevol. Hoeveel tips er ook in een mail staan die ontzettend waardevol is, als deze tips niet verwerkt zijn in een interessant verhaal, zal niemand het lezen.
In jouw mail neem je de lezer mee in een gebeurtenis, ervaring of een bepaald inzicht wat van waarde is voor de lezer. Als je dit doet gaat de lezer op in het verhaal en wil hij of zij doorlezen en steeds meer weten.
Vervolgens is het de kunst om een goed aanbod te doen (offer). De lezer zit in de ‘ja – modus’. De lezer wil meer weten en meer waarde krijgen. Dus als er aan het eind van de mail een goed aanbod komt (een fysiek product, een dienst zoals een coachingsessie of een strategiegesprek) nadat de lezer een interessant en waardevol verhaal heeft gelezen is de kans groot dat de lezer tot actie overgaat en de eerste stap zet om met jou in zee te gaan.
Nu weet jij hoe je e-mail schrijft die verkopen, zonder dat je verkoperig overkomt. Ideaal toch? Op een authentieke manier relaties opbouwen met de mensen waarmee jij graag werkt en hen blij maken met jouw dienst of product.
Wil je eens sparren over jouw marketingstrategie en kijken waar voor jou de kansen liggen?
Klik op de link hieronder om een virtueel kopje koffie in te plannen.